Składniki potrzebne do przygotowania tarty:
– szklanka mąki pszennej, pełnoziarnistej, jogurt (2 łyżki), 1 łyżka oliwy, sól
– duża pierś z kurczaka (300g), pieczarki (10 szt.), puszka kukurydzy konserwowej, papryka, cebula, sól, zioła prowansalskie, olej z pestek winogron
W misce zagnieść wszystkie składniki na ciasto, zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie formę do tarty wyłożyć ciastem, podziurkować widelcem i piec w 180* przez 15 minut. Zostawić do ostudzenia.
Kurczaka podsmażyć, dodać cebulę i paprykę. Dusić do miękkości i przyprawić wg uznania. Jajo wymieszać z jogurtem i dodać sól. Tartę wyłożyć farszem, polać sosem z jogurtu i zapiec 180* przez ok 20-30 minut.
Taka tarta z kurczakiem to ciekawy pomysł na zdrową i sycącą kolację. Wyobraźnia w kuchni to podstawa, dzięki której możemy przygotować wiele ciekawych potraw. Jeżeli nie masz więc pomysłu na obiad, polecam przygotować pierogi z kaszą gryczaną. Ciekawy farsz z dodatkiem sera z pewnością przypadnie Ci do gustu!