• 5 łyżek suchej kaszy gryczanej
• 2 łyżki sera twarogowego, półtłustego
• Średnia cebula
• Jajo kurze, surowe
• Łyżka zarodków pszennych
• 2 łyżki otrębów pszennych
• Łyżka oliwy z oliwek
• Zioła prowansalskie
Kaszę gryczaną ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie. Połączyć z kaszą. W naczyniu wymieszać ser, jajo, kaszę i cebulę. Dokładnie połączyć wszystkie składniki, uformować kotleciki i obtoczyć w otrębach i zarodkach. Przełożyć je do naczynia żaroodpornego i zapiekać przez 30 minut w 180 st. C.
Takie kotlety z kaszy gryczanej to świetna propozycja zarówno na obiad czy ciepłą kolację. Bogate w witaminę B, cynk, selen i wapń zapewnią uzupełnienie diety o te cenne minerały a dodatkowo nasycą na długi czas. Zdrowa propozycja dla dorosłych i dla dzieci.