Prawidłowy jadłospis diety cukrzycowej to tylko połowa sukcesu. Równie ważny jak zdrowe odżywanie jest bez wątpienia wysiłek fizyczny. Nie każdy wie, że ruch może wpływać na działanie insuliny. Jak z pewnością wiemy, insulina pomaga glukozie wejść do komórek.
W cukrzycy typu 2, jednym z mechanizmów powodujących chorobę jest insulinooporność. Mówić prosto, komórki nie reagują na insulinę, więc glukoza nie może się schować, a jej poziom jest zbyt wysoki. Wysiłek fizyczny zmniejsza insulinooporność. Wpływa także na profil lipidowy oraz oczywiście sprzyja utracie masy ciała.
Warzywa i owoce w diecie diabetyka
Zdrowe odżywianie ma istotne znaczenie w leczeniu cukrzycy i prewencji przewlekłych powikłań. W diecie cukrzycowej często zdarza się, że popadamy w rutynę. Gdy terapia polega na podawaniu insuliny kilkakrotnie w ciągu dnia, zwykle wymagana jest stała pora posiłków. Także ich skład o poszczególnych pora powinien być zbliżony, np. pod względem zawartości węglowodanów. Bardzo łatwo wpaść w pułapkę, w której dieta cukrzycowa jest monotonna i mało zróżnicowana. Pamiętajmy jednak, że zdrowe odżywanie wymaga dostarczania wielu witamin, minerałów, a także błonnika.
Moc koloru na talerzu
Warzywa i owoce nie mogą zostać pominięte, gdy układamy przepisy diety cukrzycowej . Są one bowiem cennym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Niektóre z nich dostarczają nam spore ilości białka, jak na przykład warzywa strączkowe. To często pomijany produkt, a tak naprawdę może nam przynieść wiele korzyści. Niezwykle ważnym elementem diety jest także błonnik pokarmowy, a warzywa i owoce mogą nam go łatwo dostarczyć.