Przepis na paszteciki z pieczarkami

Paszteciki_z_pieczarkami ZMNSkładniki
• Mąka pszenna, typ 500 – 260g (2 szklanki)
• Śmietana Robico 18% – 100g (4 łyżki stołowe)
• Drożdże piekarskie, prasowane – 30g
• Margaryna miękka, 60% tłuszczu – 40g (4 łyżki)
• Sól biała – 1g (2 szczypty)
• Cukier – 1 łyżeczka
• Sól – duża szczypta
• Pieprz czarny – płaska łyżeczka
• Pieczarki – 500g (ok. 25 sztuk)
• Cebula – 150g
1. W naczyniu wymieszać śmietanę, drożdże i cukier do momentu rozpuszczenia drożdży. Mąkę przesiać, dodać margarynę i posiekać całość. Wlać rozpuszczone drożdże i przyprawić solą.
2. Ciasto wyrobić dokładnie na gładką masę i odstawić do wyrośnięcia.
Farsz:
1. Pieczarki obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na margarynie. Na patelnie dodać pieczarki i smażyć, aż cała woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i ostudzić.
2. Wyrobione ciasto podzielić na części, z każdej formować wałek i rozwałkować go na prostokąt, który na środku wypełnić farszem. Jeden brzeg założyć za nadzieniem i docisnąć. Zrolować do brzegu ciasta i płaszczyć. Pokroić jak kopytka.
3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć gotowe paszteciki, posmarować jajkiem i piec w 180*C przez ok. 25-30 minut.

Takie paszteciki świetnie komponują się z czystym, czerwonym barszczem. Dla zmiany smaku ciasto na paszteciki z pieczarkami można zamiennie przygotować z nadzieniem ze szpinaku czy mięsa. Smacznego!

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii przepisy dietetyczne i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *